beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Hoe beleggers hun geld verliezen

Twee zaken zijn belangrijk voor beleggers: geld verdienen en geen geld verliezen. Beginnende beleggers, met weinig geld, hebben eerder de neiging grotere risico's te nemen om van dat weinige iets te maken. Beleggers die geld hebben, richten zich vooral op rendement met een minimale kans om hun geld te verliezen. 

Maar hoe verliezen beleggers geld op de beurs?
De Amerikaanse vermogensbeheerder Josh Brown, vaak op CNBC, zet op een rijtje wat beleggers fout konden doen in het afgelopen jaar. Een tip van IEXProfs.

Stop met traden

De financiële markten hebben altijd ups en downs. De eerste klap in 2023 kwam in maart toen een aantal regionale Amerikaanse banken wankelden. De tweede volgde tussen augustus en oktober toen de obligatierente omhoog vloog.

Het was voor meerdere beleggers reden tot paniek en angstverkopen. Achteraf dom, want we weten wat volgde. Aandelen schoten omhoog van april tot en met juli en nog een keer vanaf eind oktober. Obligaties beleven in november en december zelfs de beste paar maanden sinds de jaren 80 van de vorige eeuw.

Het geeft aan dat paniekerig de handdoek in de ring gooien meestal geen goede strategie is, net zo min als dat geldt voor het meegaan in hypes die al een tijdje aan de gang zijn. 

Luister niet naar doemdenkers

Michael Burry, Stanley Druckenmiller, Ray Dalio, Nouriel Roubini en Jeremy Grantham zijn typisch voorbeelden van (doemdenkende) guru's die met een paar geweldige beleggingen naam en faam hebben gemaakt. Ze duiken regelmatig matig op in de media. Zijn ze serieus te nemen?

Het antwoord is nee, zegt Brown. Ten eerste hebben deze beleggers zulke enorme vermogens dat ze met gekke adviezen kunnen komen, zonder zelf pijn te lijden. “Een man als Burry - bekend van zijn juiste voorspelling van de Amerikaanse kredietcrisis - geeft niks om uw pensioen of de toekomst van uw kinderen. Beschouw zijn adviezen als amusement, meer niet.”

Dit jaar ging Burry in augustus overigens voor ruim 800 honderd miljoen dollar short op de S&P 500 met zijn hedgefonds Scion, precies op het verkeerde moment. 

Luister nooit naar charlatans

Naast beursguru's zijn er ook nog charlatans en influencers die helemaal geen flauw benul hebben. Robert Kiyosaki is zo’n voorbeeld die in 1997 een populair boek heeft geschreven, waar hij sindsdien op teert. Hij heeft ook meerdere beleggingsseminars gehouden samen met de onbenul Donald Trump. Nou dan weet je het wel.

Sinds de kredietcrisis van 2009 voorspelt hij voortdurend de ondergang van de beurs, telkens op het verkeerde moment. Dit jaar was zijn advies om als hedge tegen inflatie blikjes tonijn en witte bonen in tomatensaus te kopen. "Want, voedsel is het allerbelangrijkste. Goud, zilver en bitcoins kun je niet eten.”

Optiehandel is bloedlink

Voor professionals kan de optiehandel een goede manier zijn om de portefeuille te hedgen. Een market maker als Ken Griffin kan er ook geld mee verdienen. Maar Brown denkt dat opties voor de meeste particulieren in het beste geval een zinloos tijdsverdrijf zijn, en in het slechtste geval een gapend gat in hun portemonnee veroorzaken. 

"Het is niet zoiets als gokken op sportwedstrijden of meedoen aan een loterij. Als je het voor je plezier doet, prima. Maar doe het alsjeblieft niet om er een beter pensioen aan over te houden.”

Economische data zeggen weinig

Brown is er zelf ook dag in dag uit mee bezig: het kijken naar macro-economische data en wat die zeggen over de toekomst. Het is een obsessie die gedeeld wordt door andere analisten. Maar voor beleggers zijn deze overwegingen van weinig belang, want handelen op basis van “macro-guessing” levert geen hoger rendement op, hoogstens het gevaar dat er te pas en te onpas wordt gewisseld van strategie.

“Veel macro-fondsen begonnen het jaar bearish en zijn gedurende de zomer steeds bearisher geworden. Ze hadden daar ook goede redenen voor. Ze zijn niet dom, maar ze zaten er wel naast”, zegt Brown. “De financiële markten houden zich helaas niet altijd aan het voor hun geschreven macro-script.”

Het grappige dit jaar is volgens Brown dat de winsten van Amerikaanse large caps in de eerste twee kwartalen van het jaar gekrompen zijn - maar minder dan verwacht - en daarna in het derde kwartaal zijn gaan groeien. Dit gebeurde op hetzelfde moment dat de inflatie afnam.

"Als je je als belegger alleen daarop had geconcentreerd: de inflatie en veranderende winstprognoses, dan zat je goed. Als je je bezighield met al die andere flauwekul zoals de koers van de dollar, creditspreads, Chinese stimuleringsmaatregelen en de correlatie tussen de set-list van Taylor Swift en het voortschrijdende gemiddelde van wanbetaling op autoleningen, dan was je dom bezig.”

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen