beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Topjaar verwacht voor chips

De omzet in halfgeleiders was vorig jaar de op een na hoogste ooit. En belangrijker nog, in het vierde kwartaal van 2023 was de omzet met 146 miljard dollar 11,6% hoger dan een jaar eerder en 8,4% hoger dan in het derde kwartaal. De hoogste omzet in chips werd in 2022 behaald en was met 8,2 procent hoger dan vorig jaar toen de omzet 526,8 miljard dollar was.  

Financieel-econoom Tom Simonts van de toonaangevende Belgische bank KBC analyseert de markt voor halfgeleiders wereldwijd en stelt vast dat chipmarkt al weer groeit. Simonts:

Omzet chips segmenten 

Verschillende halfgeleiderproductsegmenten vielen op in 2023.

De verkoop van logische producten bedroeg in 2023 in totaal 178,5 miljard dollar en was daarmee de grootste productcategorie qua omzet.

Geheugenproducten kwamen op de tweede plaats in termen van verkoop, met een totaal van 92,3 miljard dollar.

Microcontroller units (MCU's) groeiden met 11,4% tot een totaal van 27,9 miljard dollar.

En de verkoop van IC's voor de auto-industrie steeg met 23,7% op jaarbasis tot een recordtotaal van 42,2 miljard dollar.

Omzet groei

De wereldwijde omzet in december 2023 bedroeg 48,6 miljard dollar, een stijging van 1,5% ten opzichte van het totaal van november 2023. Er wordt al sinds september weer gegroeid op jaarbasis. Dat blijft een indicatie dat de wereldwijde chipmarkt aan kracht blijft winnen. Die verwacht dan ook dat de wereldwijde halfgeleidermarkt in 2024 met meer dan 10% moet groeien ten opzichte van 2023.

Topjaar verwacht in 2024 

Na de sterke opvering van de verkoop van halfgeleiders wordt ook voor 2024 een marktgroei met meer dan 10% verwacht. Chips blijven immers een grotere en belangrijkere rol spelen in talloze producten waar de wereld van afhankelijk is. En die optiek zijn en blijven de langetermijnvooruitzichten voor de gehele halfgeleidermarkt dan ook uitermate sterk.

Dat wil zeggen dat 2024 een quasi absoluut topjaar zal worden. Vorige maand al voorspelde een nieuwe WSTS-industrieprognose, gesteund door SIA, immers al dat de wereldwijde verkoop in 2024 met 13,1% kan stijgen tot 588,4 miljard dollar. Die voorspellingen voor de hele industrie zijn gebaseerd op input van een uitgebreide groep van wereldwijde halfgeleiderbedrijven die accurate en tijdige indicatoren van trends in de halfgeleiderindustrie leveren.

Om één en ander politiek te verpakken, meldt SIA dat “een vooruitstrevend overheidsbeleid dat investeert in R&D, de beroepsbevolking in de halfgeleiderindustrie versterkt en handelsbelemmeringen vermindert, de industrie zal helpen om nog vele jaren te groeien en te innoveren”.

Europa groeide ook in 2023

Op regionale basis was Europa de enige regionale markt die in 2023 een jaarlijkse groei kende, met een omzetstijging van 4,0%. De jaaromzet in alle andere regionale markten daalde in 2023: Japan (-3,1%), Noord- en Zuid-Amerika (-5,2%), Azië-Pacific/Alles overig (-10,1%) en China (-14,0%).

De verkoop voor de maand december 2023 steeg ten opzichte van november 2023 in China (4,7%), Noord- en Zuid-Amerika (1,8%) en Azië-Pacific/Alles overig (0,3%), maar daalde in Japan (-2,4%) en Europa (-3,9%).

AI-hype

Maar zoals Simonts hierboven aangeeft, maakt de aanhoudende vooruitgang van de verkopen op kwartaal en maandbasis duidelijk dat het 'ergste' achter de rug is. Het jaar 2023 was een overgangsjaar en dit jaar gaat de chipsector herstellen. Vandaar dat de chipsaandelen dit jaar, mede door de AI-hype, fiks aan het stijgen zijn.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen