beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Slotcall: ASML duwt AEX diep onder water, maar Besi ontspringt de dans

De AEX is de beursweek in mineur geëindigd. De index sloot 0,8% lager en moet een weekverlies van 1,2% incasseren. Ook de AMX deed een stapje terug.

Het was weer optie-expiratie. Dit veroorzaakt doorgaans extra deining, maar per saldo waren de koersuitslagen beperkt. Bank- en verzekeringsaandelen, zoals ABN Amro (+0,9%), ASR Nederland (+0,6%) en ING (+0,4%) liepen voorop. ASML (-2,6%) holde er hijgend achteraan, gevolgd door Philips (-2,4%) en ASMI (-1,3%). Besi (+0,2%), dat vorige week nog een ongenadig pak slaag kreeg, wist aan de malaise te ontsnappen.

Veel nieuws was er niet. Alleen Sif kwam met cijfers. Dit werd beloond met een koersstijging van 0,7%.

Sif ziet meer evenwicht in markt offshore wind

Dat dit geen gemakkelijke tijden zijn voor de offshore windmarkt, is al langer bekend. De stijgende marktrente, opgelopen materiaalprijzen en alle geopolitieke onrust zorgen voor flinke vertragingen bij de ontwikkeling van windmolenparken op zee. Daar heeft een bedrijf als Sif, dat monopiles maakt voor windturbines, last van.

De cijfers die Sif vanmorgen presenteerde kwamen overeen met de eigen verwachting. De aangepaste Ebitda nam in 2023 met 1% toe en de winst na belastingen steeg met 51,4%. Het concern verwerkte 192 kiloton staal: 14% meer dan het jaar ervoor.

Dit jaar wordt het naar verwachting een onsje minder. Sif verwacht dat de aangepaste Ebitda dit jaar met 17% zal dalen en de productie met 14%. Dat komt onder andere door de opstart van de nieuwe fabriek. In juli moeten de eerste monopiles de productiehal verlaten, maar pas in januari 2025 zal de fabriek naar verwachting op volle kracht draaien.

Dat is nodig ook, want ondanks de huidige tegenslagen zal windenergie naar verwachting een belangrijke rol blijven spelen in de energietransitie.

... en gaat zich toeleggen op 'groen staal'

De achilleshiel van Sif is dat het bedrijf volledig afhankelijk is van één product. Om die kwetsbaarheid te verminderen, wil Sif zich ook gaan bezighouden met het recyclen van schroot van de ontmanteling van windturbines, ofwel groen staal. Dat is zeker op termijn een groeimarkt, maar biedt dit alles voldoende potentieel om het aandeel in portefeuille te nemen? Het oordeel van analist Peter Schutte vindt u hier.

Wall Street voor derde dag op rij op verlies

Wall Street staat voor de derde dag op rij in de min. Dat wordt toegeschreven aan de inflatiecijfers van afgelopen week, die erop duiden dat een renteverlaging door Federal Reserve er op korte termijn waarschijnlijk niet in zit. Alvorens een stap te kunnen zetten wil de Fed een duidelijk signaal hebben dat de inflatie overtuigend op de weg terug is. Hiervoor is het wachten op de PCE-inflatie (het cijfer waar de Fed vooral naar kijkt) en dat komt pas eind deze maand, ná het eerstvolgende rentebesluit van woensdag.

Vandaag werd bekend dat de importprijzen afgelopen maand met 0,3% waren gestegen, na een toename van 0,8% een maand eerder. Dit cijfer was geen verrassing, maar dat gold niet voor de andere inflatiecijfers van deze week. Donderdag bleken dat de producentenprijzen veel harder waren opgelopen dan verwacht (met 0,6% op maandbasis, tegen 0,3% de maand ervoor en een verwachte stijging van 0,3%).

Ook de inflatie van dinsdag pakte hoger uit dan verwacht. In plaats van een pas op de plaats liep de inflatie op, van 3,1% naar 3,2% op jaarbasis. De kerninflatie (zonder de prijzen van voedingsmiddelen en energie) daalde licht van 3,9% naar 3,8%, maar de hoop was dat dit verder zou afnemen naar 3,7%. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen en de kernprijzen met 0,4%. Dit alles zette Wall Street aan het einde van de week onder druk, want de Fed streeft naar een inflatie van 2%.

Amerikaanse macrodata geven wisselend beeld

De overige macrocijfers van vandaag gaven een gemengd beeld. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten (gemeten door de Universiteit van Michigan) was verder gedaald. En de Empire State-index (die het vertrouwen van industriële ondernemers in de regio New York weergeeft) was verder verslechterd dan verwacht. Maar de industriële productie was juist tegen de verwachting in licht opgelopen.

Adobe koerst ruim 14% lager na de cijfers. De omzet steeg, maar de winst daalde en de outlook stelde wat teleur.

Lange rentes deze week fors opgelopen

De tienjaarsrentes zaten deze week in de lift door het vooruitzicht dat de rente in de VS nog weleens langer hoog zou kunnen blijven dan we eerder dachten. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert 4,30% en dat is 23 basispunten hoger dan aan het begin van deze week. De Nederlandse tienjaarsrente is de afgelopen vijf handelsdagen met 15 basispunten opgelopen naar 2,68%.

De brede markt

 • De AEX eindigde 0,8% lager. Daarmee doen we het slechter dan de ons omringende beurzen: de Bel20 (-0,2%), CAC40 (+0,04%) en DAX40 (-0,08%). Dit komt waarschijnlijk door de hoge weging van ASML
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) loopt iets op naar 14,20.
 • Wall Street koerst als volgt: Dow Jones -0,7%, S&P500 -0,6% en Nasdaq -1,2%
 • De euro maakt een pas op de plaats en noteert 1,0885 dollar.
 • De goudprijs staat ietsje lager op $2.157,79 per troy ounce.
 • De bitcoin gaat naar de kelder en staat 4,7% lager op $68.173,28. Daarmee staat de koers weer rond hetzelfde niveau als een week geleden.
 • De olieprijzen doen niet veel. De koers van Brent staat 0,1% hoger en WTI staat nipt in de plus. Op weekbasis zijn ze met 3 tot 4% gestegen.

Verder op het Damrak

Pharming herstelt wat, ASML trekt de AEX omlaag

 • Basic-Fit (+0,3%) krabbelt ietsje overeind, maar dat kan de koersval van bijna 16% van donderdag na cijfers niet goed maken.
 • Het herstel van Pharming (+3,9%) na het koersverlies van 5% is substantiëler.
 • Sif zat voorafgaand aan de cijferpublicatie al aan de lift en won vandaag nog eens 0,7%.
 • Ebusco mag 12 elektrische bussen afleveren in Zwitserland, maar ziet de koers met 1,7% dalen.
 • Onward Medical (+1,8%) presenteerde diverse plannen voor 2024. Het bedrijf wil onder andere in het vierde kwartaal van 2024 de onderzoektherapie voor de armfuncties in VS lanceren
 • Voor de verandering eens géén grote koersuitslagenbij Vivoryon Therapeutics, dat vandaag twee commissarissen zag vertrekken. De koers steeg met 0,9%. Het biotechaandeel raakte onlangs volledig op drift na tegenvallende testresultaten bij een kandidaatmedicijn tegen de ziekte van Alzheimer.
 • Een adviesverlaging van UBS laat beleggers in Shell (+0,3%) koud.
 • Ahold Delhaize sloot 0,5% lager nadat het door ING van de kooplijst is geveegd.

Chippers beleefden beroerde week

Chipaandelen hebben per saldo een zeer beroerde week achter de rug. Indexzwaargewicht ASML moest maar liefst 7,1% prijsgeven, Besi verloor 5,3% en ASMI ging er 4,2% op achteruit. De grootste verliezer was Basic-Fit, dat maar liefst 15,8% van de beurswaarde zag ontvangen na de cijferpresentatie.

Bank- en verzekeringsaandelen waren juist in trek, met winst voor ING, ABN Amro en NN Group. Ook grondstoffengerelateerde aandelen vonden gretig aftrek. Shell won 2,6%, Arcelor Mittal kreeg er 1,4% bij en Aperam zelfs 4,2%.

Adviezen: adviesverlagingen Shell en Ahold Delhaize

UBS voert Shell van kooplijst af en Ahold Delhaize wordt van het boodschappenlijstje van ING geschrapt:

 • Ahold Delhaize: naar €29 van €32,50 en advies omlaag van kopen naar houden - ING
 • ING: naar €13,40 van €12,50 en houden - Barclays
 • Shell: advies omlaag van kopen naar houden - UBS
 • Basic-Fit: naar €32 van €33 en kopen - KBC Securities
 • ArcelorMittal: naar €31 van €27 en kopen - Deutsche Bank

IEX BeleggersPodcast over rente, inflatie, bitcoin en Besi

Een speciale aflevering van de IEX BeleggersPodcast van deze week: niemand minder dan monetair econoom en columnist Edin Mujagic is te gast. Hij volgt de Fed en de ECB op de voet en heeft een opvallende mening over wat we van hen nog kunnen verwachten dit jaar. Ook IEX-analist Martin Crum is van de partij.

Onderwerpen die aan bod komen: de moeizame strijd tegen inflatie (en het Hilbert van der Duim-syndroom), de impact van rente, de Central Bank Digital Currency, de vooruitzichten voor bitcoin en wat is er nu precies gebeurd met Besi?

Agenda maandag: inflatie eurozone

In de nacht van zondag op maandag wordt de Chinese industriële productie bekend gemaakt. De Chinese economie komt nog niet zo lekker op stoom sinds het einde van de lockdowns, maar de industriële productie over december bood hoop. Er was sprake van een groeiversnelling en ook de sterkste groei in twee jaar. Maandag zien we of die trend doorzet.

Verder zou de definitieve inflatie in de eurozone over februari de markten weleens in beweging kunnen zetten. Het voorlopige cijfer duidde op een afkoeling van de inflatie van 2,8% in januari naar 2,6% de maand erna. Wordt dit cijfer bevestigd of aangepast?

Zoals u kunt zien is de inflatie afgelopen jaar flink geslonken, maar de door de ECB gewenste 2% is nog niet in beeld.

Hier ziet u de volledige agenda van maandag:

04:00 uur     Chi detailhandelsverkopen jan-feb
04:00 uur     Chi industriële productie jan-feb
11:00 uur     EU inflatie februari (def)
11:00 uur     EU handelsbalans jan
15:00 uur     VS vertrouwen huizenbouwers maart

... en highlights rest van de week

De daarop volgende dagen staan vooral in het teken van rentebesluiten. De centrale bank van Japan trapt dinsdag af. Woensdag is het de beurt aan de Federal Reserve en donderdag volgt Bank of England.

Het aantal bedrijven dat met cijfers komt droogt langzaam op. We kunnen ons onder andere verheugen op de resultaten van Avantium, Eurocommercial Properties, Nike, FedEx en Micron Technology.

En dan nog dit:

Na lege flats straks ook zombiefabrieken?

Wordt Zuid-Korea het nieuwe Japan?

Oei

Aftellen tot het einde van de negatieve rentes in Japan

Slecht nieuws is goed nieuws

 IEX Beleggersdag met CEO's van Unilever en TKH

Vrijdag 28 juni vindt de jaarlijkse IEX Beleggersdag weer plaats, in Bussum. Een uitgelezen moment om als lezer van IEX volop kennis en inspiratie op te doen voor interessante beleggingskansen.

Het belooft een mooie en inspirerende dag te worden! Niemand minder dan Hein Schumacher, CEO van Unilever, maakt zijn opwachting. Ook Alexander van der Lof, topman van TKH zal het podium betreden. Diverse beleggingsexperts, onder wie Hildo Laman, hoofd van de IEX Beleggersdesk, zullen u voorzien van veel achtergrondinformatie en kooptips, zodat u betere beleggingsbeslissingen kunt nemen.

De presentatie is in handen van journalist Jort Kelder.

De kaartverkoop is inmiddels in volle gang. Meer weten over de IEX Beleggersdag? Bekijk nu de website.


Dat was het voor nu. Ik wens u een gezellig weekend toe!

 

 

 

 

 

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Mooie opsteker voor Shell 23 mei | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium