beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Market Talk

Berenberg: wegen ABN en ING scheiden

(ABM FN-Dow Jones) Berenberg ziet de wegen van de twee Nederlandse banken in de AEX scheiden bij de jaarcijfers, ondanks een vergelijkbare dynamiek in een klimaat met een dalende rente. ING is de favoriet en kan de consensus voor de nettorentebaten overtreffen, terwijl ABN AMRO juist mogelijk zal tegenvallen, concludeerden de analisten.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO van 15,60 naar 14,30 euro met een onveranderd Houden advies. Voor ING ging het koersdoel juist omhoog van 17,00 naar 17,50 euro met een koopaanbeveling.

Het aandeel ING presteerde vorig jaar 5 procent slechter dan de andere banken en dat is een overtuigende koopkans volgens de analisten. ING is volgens Berenberg goed gepositioneerd om in 2024 beter dan de markt te presteren. De analistenconsensus onderschat de veerkracht van de nettorentebaten, aldus Berenberg.

De zakenbank wijst op de gunstige samenstelling van de spaartegoeden, die kan leiden tot rentebaten in 2025 die 3 procent beter zijn dan de consensus. Ook de voorzieningen voor oninbare leningen kunnen een meevaller opleveren, zodat de analisten uitkomen op een totaal rendement van 17 procent, wat 6 procentpunt meer is dan het sectorgemiddelde, terwijl het aandeel tegen een korting van 15 procent wordt verhandeld.  

ABN AMRO is kwetsbaar voor een dalend renteklimaat bij stijgende spaarrentes, en de taxaties van Berenberg liggen 3 tot 4 procent lager dan de analistenconsensus voor de rentebaten. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor niet-rentebaten beperkt, terwijl de consensusverwachting voor de kosten weinig ruimte voor tegenvallers laat. De mogelijke steun van de strategie-update bij de aanstaande kwartaalcijfers kan daarom van korte duur blijken, vrezen de analisten.

“We vinden dat ABN goedkoop blijft met het oog op de taxaties voor 2025 […] maar dat heeft een reden”, aldus Berenberg, dat daarom het Houden advies handhaaft.

In algemene zin lijkt de analistenconsensus erg optimistisch voor de operationele kosten, gezien de impact van inflatie op de salarisonderhandelingen, merken de analisten op. Anderzijds kunnen de voorzieningen voor oninbare leningen meevallen, met name bij ING.

Volgens de analyse van Berenberg zullen de rentebaten in 2024 lager zijn dan in 2023, maar in 2025 zullen ze weer boven het niveau van 2023 liggen.

De stijging van de spaarrentes is al voor meer dan 80 procent doorgevoerd en kan gevolgd worden door een bescheiden daling van ongeveer 35 procent van de renteverlagingen die de ECB zal doorvoeren. Zo komt Berenberg op een niveau van rentebaten dat 3 procent hoger ligt in 2025 dan in 2023.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium