beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Market Talk

Beursblik: hogere EBITDA bij AkzoNobel verwacht

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2024 vermoedelijk een hogere EBITDA geboekt, zowel kwartaal- als op jaarbasis, terwijl de omzet alleen op kwartaalbasis is gestegen. Dit blijkt uit de analistenconsensus die is opgesteld in aanloop naar de resultaten die komende dinsdag voorbeurs verschijnen.

Analisten rekenen voor het eerste kwartaal op een omzet van 2.590 miljoen euro, van 2.529 miljoen euro in de drie maanden ervoor. In het eerste kwartaal van 2023 werd een omzet van 2.657 miljoen euro geboekt.

De verwachte omzet in het eerste kwartaal is verdeeld in 1.029 miljoen euro voor Decorative Paints en 1.561 miljoen euro voor Performance Coatings. 

Voor het eerste kwartaal wordt verder een aangepaste EBITDA verwacht van 348 miljoen euro, tegenover 313 miljoen euro in de drie maanden ervoor. Een jaar eerder werd een aangepast EBITDA behaald van 305 miljoen euro.

UBS zit daar iets onder, met een verwachte aangepaste EBITDA in het eerste kwartaal van 345 miljoen euro. De Zwitserse bank rekent daarbij op verder volumeherstel in het eerste kwartaal.

De volumes zijn volgens UBS met 2 procent gestegen in het eerste kwartaal, maar wisselkoersen hadden een negatieve impact van 4 procent, denkt de Zwitserse bank. Nu de daling van de inkoopkosten ten einde komt, verwacht de bank dat de focus bij Akzo weer komt te liggen op de autonome omzetgroei.

Bij Decorative Paints zou de aangepaste EBITDA in het eerste kwartaal van dit jaar zijn uitgekomen op 149 miljoen euro en bij Performance Coatings op 221 miljoen euro, bleek verder uit de consensus.

Outlook

Bij de jaarcijfers begin februari gaf AkzoNobel aan te verwachten dat, op basis van de marktverwachtingen op dat moment en bij constante wisselkoersen, de aangepaste EBITDA in 2024 zou moeten uitkomen tussen de 1,50 en 1,65 miljard euro.

De analistenconsensus rekent voor 2024 op een aangepaste EBITDA van 1.569 miljoen euro, waar die in 2023  uitkwam op 1.429 miljoen euro.

De omzet kwam in 2023 uit op 10.668 miljoen euro en zou dit jaar volgens de markt licht moeten stijgen naar 10.704 miljoen euro.

Voor de middellange termijn streeft AkzoNobel ernaar de winstgevendheid uit te breiden door een gecorrigeerde EBITDA-marge van meer dan 16 procent te realiseren en een rendement op investeringen tussen 16 en 19 procent, "ondersteund door autonome groei en industriële uitmuntendheid", zei het bedrijf begin februari.

Ook wil Akzo de schuldenlast tegen eind 2024 verlagen tot ongeveer 2,3 keer de nettoschuld in verhouding tot de EBITDA en tot ongeveer 2 keer op de middellange termijn, werd destijds duidelijk.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Mooie opsteker voor Shell 23 mei | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium