beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Market Talk

Beursblik: minder omzet en winst voor Tesla verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Tesla opent dinsdag nabeurs de boeken, waarbij de markt rekent op een lagere winst en omzet in het eerste kwartaal van 2024.

Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen op een aangepaste winst per aandeel van 0,49 dollar en een omzet van 22,3 miljard dollar. In het eerste kwartaal van 2023 behaalde Tesla een aangepaste winst per aandeel van 0,85 dollar op een omzet van 23,3 miljard dollar.

Begin april werd al bekend dat de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen afgelopen kwartaal minder auto's heeft afgeleverd. Dat waren er in het eerste kwartaal 386.810, ruim minder dan de 423.000 die analisten geraadpleegd door FactSet verwachtten. Er werden 433.371 exemplaren geproduceerd. Hier rekenden analisten op 457.000 stuks.

Het verschil tussen leveringen en productie impliceert dat er ongeveer 46.000 elektrische voertuigen in voorraad zijn, "wat bevestigt dat er naast het bekende knelpunt in de productie ook een serieus vraagprobleem kan zijn", zeiden analisten van Deutsche Bank destijds in een reactie op de productiecijfers.

Persbureau Reuters en andere media meldden afgelopen zaterdag dat Tesla de prijzen van zijn Model Y, Model X en Model S voertuigen met 2.000 dollar heeft verlaagd in de VS.

Tesla werd in het eerste kwartaal met verschillende uitdagingen geconfronteerd, zoals de aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee. Deze verstoorden de aanvoer van onderdelen. De fabrikant schortte in januari tijdelijk de productie in de Duitse fabriek buiten Berlijn op als gevolg van een tekort aan onderdelen. In maart staken milieuactivisten de infrastructuur in de buurt van diezelfde fabriek in brand, waardoor er opnieuw een productieverstoring ontstond.

Daarbij lag de vraag naar Tesla-voertuigen eind vorig jaar hoger, toen sommige Model 3-klanten zich haasten om te profiteren van aflopende belastingvoordelen, aldus RBC Securities.

In het vierde kwartaal van 2023 behaalde Tesla een aangepaste winst per aandeel van 0,71 dollar en een omzet van bijna 25,2 miljard dollar. Verder werden er 494.989 voertuigen geproduceerd en 484.507 exemplaren afgeleverd in de laatste drie maanden van 2023.

Volgens RBC is voor beleggers de belangrijkste vraag in hoeverre de missers in het afgelopen eerste kwartaal te maken hebben met de kortetermijn uitdagingen en hoeveel met onderliggende markt- of Tesla-specifieke trends.

"De vertraging van EV's in de VS is waarschijnlijk een factor," en Tesla's Model 3 en Model Y zijn ook "enigszins verzadigde producten", aldus RBC.

Voor het tweede kwartaal zou Tesla's recente aanbod van een maand gratis Full Self Driving, zijn pakket geavanceerde rijhulpfuncties voor in de stad, een aanjager kunnen zijn, denkt RBC.

In heel 2024 zal Tesla 1,96 miljoen voertuigen afleveren, verwacht het Zwitserse UBS, tegen een eerdere verwachting van 2,02 miljoen exemplaren. Hier is de consensus optimistischer met een verwachting van 2,06 miljoen voertuigen.

De winst per aandeel wordt door de consensus ook te hoog ingeschat, oordeelde UBS. "We zien dan ook neerwaartse risico's voor zowel de consensus voor het eerste kwartaal als voor heel 2024."

En ook voor 2025 moeten de taxaties neerwaarts worden bijgesteld, verwacht de Zwitserse bank.

"We zien weinig aanjagers op korte termijn die het sentiment rond elektrisch rijden kunnen verbeteren, maar als het sentiment op een gegeven moment aantrekt, dan zullen beleggers blootstelling willen hebben aan Tesla", concludeerde UBS.

Het is dinsdag het eerste mediamoment van Tesla en topman Elon Musk, nadat vorige week een grote reorganisatie werd aangekondigd. Tesla is van plan om meer dan 10 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand te schrappen.

Het aandeel noteerde maandag 2,8 procent lager op 142,96 dollar.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi 25 apr | Analyse en Advies
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen? 30 apr | Analyse en Advies
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders 25 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
    Philips schiet omhoog na schikking 29 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium
    Eindelijk herstel voor Ahold Delhaize? 22 apr | Lange termijn adviezen