beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Om succesvol te beleggen moet je vooruitkijken, niet achterom – makkelijker gezegd dan gedaan

Advertorial

Om succesvol te beleggen moet je vooruitkijken, niet achterom – makkelijker gezegd dan gedaan

Bij het bestuderen van de financiële media constateerden we dat veel mensen een laag rendement verwachten voor 2019 omdat de markten in 2018 wereldwijd zijn gedaald. Wij denken echter dat deze redenering op twee belangrijke punten niet klopt. Ten eerste vormen koersschommelingen geen indicatie voor toekomstig rendement – zoals u in de disclaimer van elk beleggingsproduct kunt lezen. Ten tweede blijkt uit het verleden dat aandelenmarkten na iedere daling – ook als die heftig is, zoals in het vierde kwartaal van 2018 – uiteindelijk weer omslaan en een hoger niveau bereiken. In plaats van lang stil te staan bij recente marktschommelingen is het volgens ons zinvoller om deze in een historisch perspectief te plaatsen en vooruitzichten te formuleren die niet worden beïnvloed door recente ervaringen.

Marktschommelingen, vooral de grote, zijn vaak zenuwslopende gebeurtenissen voor beleggers en beïnvloeden hun vooruitzichten. In de psychologie noemt men dit verschijnsel actualiteitsdenken. Onze verwachtingen voor de toekomst worden bepaald door recente gebeurtenissen – die van de laatste dagen, weken en maanden. We hebben de neiging om nog meer van hetzelfde te verwachten. Hoewel het normaal en begrijpelijk is dat de emoties van een belegger de op- en neergaande bewegingen van de markt volgen, kan dit gevaarlijk zijn voor zijn beleggingsbeslissingen. Wij denken dat het instinct om te reageren – zoals een portefeuille willen beschermen na een marktdaling – waarschijnlijk eerder nadelig dan voordelig uitpakt, omdat 1) verliezen onomkeerbaar worden als gedaalde activa worden gedumpt; 2) het heel moeilijk is om op het juiste moment weer in te stappen – het beste moment om te kopen is vaak het moeilijkste; en 3) uw transactiekosten oplopen door een dergelijk proces.

De dwang om iets te doen onder controle houden en het hoofd koel houden – terwijl iedereen misschien in paniek is – is een van de moeilijkste dingen voor een belegger. Maar volgens ons is dat van essentieel belang bij het beheer van een portefeuille om naar de financiële langetermijndoelstellingen toe te kunnen werken. Het gaat erom te begrijpen hoe markten functioneren – en hoe niet. Ken Fisher, oprichter en Executive Chairman van Fisher Investments, schreef in 2006 in zijn boek The Only Three Questions that Count dat markten geen correlatie in de tijd vertonen – statistisch jargon, dat gewoon betekent dat de koersbewegingen van gisteren geen invloed hebben op die van morgen of overmorgen. Als het verleden geen voorspellend vermogen heeft, loopt het continu aanpassen van uw portefeuille aan recente gebeurtenissen waarschijnlijk altijd uit op teleurstellingen: het mislopen van marktstijgingen na een terugval of het voortdurend najagen van een hoger rendement.

Perspectief helpt om te voorkomen dat u op het verkeerde been wordt gezet. Marktbewegingen uit het verleden in een bredere context plaatsen, is volgens ons een manier om het actualiteitsdenken van beleggers tegen te gaan. Sinds de introductie van de MSCI World Index in 1970 is het pas drie keer voorgekomen dat het jaarrendement gedurende twee of meer kalenderjaren negatief was: 1973 – 1974, 2000 – 2002 en 2007 – 2008. Na elk negatief jaar volgde een jaarrendement van gemiddeld 4,3%, inclusief de eerdergenoemde meerjarige dalingen. Het karakteristieke kenmerk van die grote, langdurige bearmarkten was het feit dat ze gepaard gingen met een wereldwijde recessie. Als we die drie perioden buiten beschouwing laten, zien we dat de andere zes negatieve jaren werden gevolgd door positieve jaren met een gemiddelde winst van 15,3%. De daling van 2018, die een maximum van -16,3% bereikte, lijkt momenteel op een zware correctie – een korte, heftige en door sentiment veroorzaakte daling van meer dan -10%. Als dat het geval is, verwachten we dat de markten binnenkort weer gaan stijgen. Maar zelfs als de volatiliteit weer terugkeert op de aandelenmarkten en er een bearmarkt ontstaat (-20% ten opzichte van de laatste piek), denken we dat beleggers nog steeds voor dezelfde uitdaging staan: vooruitkijken. Niet achterom.

Vraagt u zich, voordat u actie onderneemt, dus eerst af: is mijn huidige portefeuillemix van aandelen, vastrentende waarden, contanten en andere effecten afgestemd op mijn doelstellingen en behoeften? Zijn mijn doelstellingen en behoeften veranderd? Reageer ik op zwakke marktprestaties uit het verleden, of heb ik gegronde, op analyse gebaseerde redenen om nog meer ingrijpende marktdalingen te verwachten die anderen niet zien aankomen? Als ik mijn exposure in aandelen tijdelijk verlaag, wat zou voor mij dan een reden zijn om deze weer te verhogen?

Hoewel dat niet altijd opgaat, is het zo dat marktbewegingen vooral veroorzaakt worden door verrassingen. Wij denken dat de markten alle algemeen bekende informatie efficiënt inprijzen. En ze kijken in de regel vooruit. Als u dat niet doet en in plaats daarvan handelt op grond van gegevens die al in de koersen zijn verwerkt, brengt u wellicht uw beleggingsdoelstellingen in gevaar, of het nu uw pensionering betreft of iets anders. Voorkom dat u door de impact van het verleden – hoe dwingend die ook kan zijn – niet meer vooruitkijkt. Waarschijnlijk zult u uw doelstellingen alleen maar bereiken als u toekomstgericht te werk blijft gaan.

Fisher Investments Nederland is het Nederlandse bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Nederland is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlands bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.

Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan zijn moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat.

Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen