beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Voorkom deze vijf beleggingsvalkuilen als aandelenmarkten op stoom komen

Advertorial

Voorkom deze vijf beleggingsvalkuilen als aandelenmarkten op stoom komen

Beleggers gaan begrijpelijkerwijs voorzichtig te werk tijdens marktvolatiliteit of een langdurige neergang, maar ook in aandelenmarkten die op stoom komen, schuilt gevaar. Sommige beleggers laten alle voorzichtigheid varen wanneer de markt sterk stijgt, uit hebzucht of irrationele opwinding. Maar deze euforische perioden kunnen mogelijk als waarschuwing dienen voor beleggers.

De bekende belegger Sir John Templeton beschreef de levenscyclus van het sentiment van bullmarkten als volgt:i "Bullmarkten komen voort uit pessimisme, groeien door scepticisme, rijpen door optimisme en sterven door euforie." En hoewel euforie geen signaal is dat direct wijst op een naderende bearmarkt, is het wel een teken dat beleggers waakzaam moeten zijn.

Dit zijn vijf valkuilen die u moet vermijden als de euforie om zich heen grijpt en aandelenmarkten op stoom komen:

 1. Enkel oog hebben voor kortetermijnsucces

  Succesvol beleggen voor pensioen en andere langetermijndoelen zou niet afhankelijk moeten zijn van het behalen van successen op de korte termijn. Een comfortabel pensioen verkrijgt u veelal door:
  • te begrijpen wat uw echte beleggingshorizon is;
  • activa te selecteren die u binnen die beleggingshorizon de grootste kans op succes bieden; en
  • vast te houden aan uw strategische beleggingsplan.

  Wanneer markten op stoom komen, schuiven sommige beleggers hun beleggingsplan echter terzijde om een paar goed presterende aandelen na te jagen in de hoop snel rijk te worden. Uw beleggingshorizon omvat echter de volledige periode waarin uw activa moeten bijdragen aan uw beleggingsdoelstellingen op lange termijn. Voor mensen die net met pensioen zijn of tegen hun pensioen aan zitten is dat vaak een periode van tientallen jaren – de tijd dat u nog te leven hebt, of langer als u uw dierbaren een financiële erfenis wilt nalaten. Dat betekent dat u zoekt naar een gediversifieerde mix van activa die de beste kans biedt om uw doelen te bereiken gedurende een pensioen dat 30 jaar of langer kan duren.

  Het grootste gevaar bij het najagen van kortetermijnsucces is dat u essentiële voorwaarden voor langetermijnsucces, waaronder diversificatie, uit het oog verliest. Tenzij u een deskundige bent in het timen van de markt – inkopen tegen de laagste prijs en verkopen tegen de absolute piekprijs – kunt u van een koude kermis thuiskomen wanneer u uw beleggingen concentreert in een paar "hoogvliegers" en deze effecten vervolgens niet aan de verwachtingen voldoen. U kunt beter vasthouden aan uw strategische beleggingsplan en jaren van marktconforme groei en samengestelde rente het werk voor u laten doen.

 2. Riant rendement nastreven door te beleggen in niet-liquide effecten

  Liquiditeit verwijst naar het vermogen om een belegging snel in cash om te zetten. Liquide effecten zijn effecten waar veel mogelijke kopers en verkopers voor zijn. Niet-liquide effecten kunnen extra risico met zich meebrengen wanneer de stemming op de markt omslaat. In het ergste geval moet u uw aandelen mogelijk voor een habbekrats verkopen, of vindt u er helemaal geen koper voor. Het laatste wat u wilt wanneer een bullmarkt ten einde loopt, is een portefeuille met effecten die u aan de straatstenen niet kwijtraakt, tenzij u ze verkwanselt. Niet-liquide activa zijn onder meer particuliere investeringen, niet-verhandelde REIT's, illiquide obligaties en beleggingsfondsen die niet-beursgenoteerde activa in portefeuille hebben. Dit soort activa is vaak erg in trek bij beleggers vanwege het rendement of de vermeende lagere volatiliteit.

  Aandelen zijn vaak zeer liquide, maar het liquiditeitsrisico kan in sommige gevallen toch een probleem vormen. Zo kunnen aandelen van kleinere bedrijven in een bearmarkt moeilijk verhandelbaar worden als onder beleggers de vrees bestaat dat sommige van die bedrijven mogelijk het loodje zullen leggen. Mede daarom presteren aandelen van smallcaps doorgaans minder goed in bearmarkten. Het is verstandig om bij het uitbouwen van uw beleggingsportefeuille te bedenken hoe liquide uw activa zullen zijn wanneer u midden in een bearmarkt zit.

 3. Kopen met geleend geld

  Inhalige beleggers zoeken vaak naar methoden om hun hoge rendementen nog verder te vergroten. Een van de eenvoudigste – en potentieel gevaarlijkste – manieren om dat te doen is door te beleggen met geleend geld. Beleggers verwijzen vaak naar deze methode als 'leveraged trading'.

  Via beleggingsrekeningen kunnen klanten effecten kopen met van de effectenmakelaar geleend geld, een proces dat bekendstaat als 'margin trading'. Andere beleggers sluiten mogelijk een tweede hypotheek af om meer geld in aandelen te kunnen steken. Maar hoeveel succesverhalen er ook de ronde doen over geslaagde beleggingen met geleend geld, ga niet voorbij aan de risico's.

  Beleggen met geleend geld – zelfs als uw portefeuille gespreid is – betekent dat u veel meer geld kunt verliezen dan uw oorspronkelijke inleg als de markt zich tegen u keert. Geleend geld moet worden terugbetaald, dus de risico's van 'leveraged trading' maken een tijdelijke marktdaling tot iets veel ergers.

 4. Te ver vooruit kijken

  De meeste mensen zouden een weersvoorspelling voor half december die uitsluitend gebaseerd is op hoe zacht de eerste dag van mei was, niet vertrouwen. Maar beleggers doen vaak iets soortgelijks wanneer markten verhit raken.

  Naarmate optimisme omslaat in euforie, krijgen sommige beleggers te veel vertrouwen – en gaan ze te veel beleggen – in bedrijven, bedrijfstakken of trends die recentelijk veelbelovende resultaten hebben geboekt maar waarschijnlijk nog tientallen jaren of zelfs langer nodig zullen hebben om zich ten volle te ontplooien.

  In 2000 waren velen laaiend enthousiast over de vooruitzichten op lange termijn van de glasvezelsector. Helaas werd deze aanname zwaar gelogenstraft toen de technologiezeepbel uiteenspatte. Ook bij een correcte voorspelling, zoals voor e-commerce-aandelen in 2000, is het moeilijk te bepalen wie de uiteindelijke winnaars zullen zijn.

  Wat over twintig jaar hoge ogen zou kunnen gooien, moet niet per se centraal staan in uw huidige beleggingsstrategie. Het extrapoleren van kortetermijntrends naar verwachtingen voor de verre toekomst gaat voorbij aan de complexe wisselwerkingen binnen markten en economieën. Beleggers die zich laten leiden door simplistische redeneringen en ongefundeerde hypotheses stellen zich te veel bloot aan bepaalde risico's en brengen te weinig spreiding aan.

 5. Het gevoel hebben dat je er alleen voor staat

  Beleggen is niet eenvoudig en omdat het uiterst persoonlijk is, kan beleggen vaak een eenzame exercitie zijn. Sommige beleggers gaan hiermee om door kuddegedrag te vertonen en zich op de aandelen te storten die door vrienden worden aanbevolen of door financiële media worden bewierookt. Wij denken dat u beter een betrouwbare beleggingsadviseur kunt raadplegen, met name wanneer u bij op hol geslagen markten in de war raakt of bang bent forse rendementen mis te lopen.

  Een adviseur kan persoonlijke ondersteuning bieden die afgestemd is op uw financiële langetermijndoelstellingen en een nuttig perspectief aandragen tijdens lastige marktomstandigheden. Hij kan uw vragen beantwoorden en u een second opinion geven om u te behoeden voor kostbare fouten. Uw adviseur kan u ook helpen om markteuforie in kaart te brengen en om in te zien wanneer u op uw hoede moet zijn.

Zelfs als de markten in de lift zitten, moet u alert blijven. Voorzichtigheid kan bescherming bieden tegen zowel angst als hebzucht. Door te waken voor deze beleggingsvalkuilen, plaatst u zich volgens ons in een betere positie om uw beleggingsdoelen op lange termijn te verwezenlijken.


Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.


i Beleggers delen beurscycli doorgaans op in twee overkoepelende trends: bear- en bullmarkten. Een bearmarkt is een op fundamentals gebaseerde daling van circa 20% of meer over een langere periode, en een bullmarkt is een langdurige periode waarin aandelenkoersen over het algemeen stijgen, zij het met horten en stoten.

BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Mooie opsteker voor Shell 23 mei | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium