Tijdloze beleggingslessen – aangeboden door het jaar 2021
dinsdag 01 maart 2022 09:00
Wie het jaar 2021 op papier bekijkt, zou op het eerste gezicht kunnen zeggen dat het een topjaar was voor aandelenbeleggers: de internationale beurzen zijn met meer dan tien procent gestegen en de algemene volatiliteit lag ver onder het gemiddelde. Achter dit eenvoudig plaatje gaat echter een tumultueuze realiteit schuil die beleggers hebben meegemaakt, met onder meer verstoringen van de logistieke ketens, de vrees voor inflatie en nieuwe coronavarianten. Ook had 2021 enkele lessen voor beleggers in petto, die van u een betere langetermijnbelegger kunnen maken.
Hieronder drie beleggingslessen uit 2021 die volgens Fisher Investments Nederland tijdloze wijsheid bevatten voor langetermijnbeleggers.
Beleggerssentiment volgt geen rechte lijn, net zo min als de markt
Het beleggerssentiment – het globale gevoel van beleggers over de beurs – kan gedurende een marktcyclus flink op en neer gaan. Het sentiment blijft tijdens een bullmarkt niet zomaar stijgen. Naarmate het jaar vorderde bekoelde het enthousiasme waar 2021 mee begon doordat er bij beleggers nieuwe zorgen rezen. Wie meteen verkocht in die eerste enthousiaste fase van begin 2021 is wellicht een deel van de winsten van de bullmarkt misgelopen, aangezien de markten bleven stijgen.
In het begin van het jaar waren het grote aantal beursintroducties en blancochequebedrijven (SPAC's), samen met de groeiende populariteit van de zogenaamde meme-aandelen, nieuwe cryptovaluta’s en andere beleggingen die in de mode waren, een indicator van aantrekkend sentiment. Maar naarmate 2021 vorderde, begonnen nieuwe zorgen beleggers parten te spelen, waaronder de plannen van de centrale banken om hun kwantitatieve versoepelingsprogramma’s af te bouwen, de oprukkende coronavarianten, problemen in de aanvoerketens en meer. Zelfs de SPAC’s en beursintroducties, die in het begin van 2021 een sterke bloeifase beleefden waardoor alleen al in het eerste kwartaal 95 miljard dollar werd opgehaald, koelden tussen april en november fors af tot amper 57 miljard.i
Het is belangrijk dat beleggers het sentiment in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hun verwachtingen niet te ver afwijken van de realiteit. Als dat gebeurt en beleggers euforisch - extreem optimistisch - worden, kan dit erop wijzen dat de bullmarkt vaart aan het minderen is. Zoals de legendarische Amerikaanse belegger Sir John Templeton het zo goed verwoordde: "Bullmarkten worden geboren uit pessimisme, groeien door scepsis, rijpen door optimisme en sterven door euforie."
Het op en neer gaan van het beleggerssentiment was duidelijk in 2021, wat een belangrijke les is voor beleggers: net als de markten gaat het beleggerssentiment niet in een rechte lijn. Beleggers kunnen het ene moment speculatieve rendementen najagen en meteen daarna vrezen voor het einde van de bullmarkt. Hoewel het sentiment een belangrijke drijfveer is van de markt, meent Fisher Investments Nederland dat euforie op zich geen onmiddellijk verkoopsignaal hoeft te zijn. Naast euforie dienen beleggers ook de fundamentals van de markt (de realiteit) te analyseren om na te gaan of er zich daadwerkelijk een bubbel aan het vormen is.
Markten kijken vooruit
Toen de coronalockdowns in 2020 werden ingevoerd, kwamen economieën – en de logistieke ketens die haar ondersteunen – abrupt tot stilstand. Toen de economieën vervolgens weer opengingen, herstelde de vraag zich fors, maar bleef het aanbod, in sommige sectoren meer dan in andere, achter. Blijkbaar verloopt de heropening van fabrieken en de hervatting van de normale activiteiten niet zo snel als het stilleggen ervan. Wanneer de vraag het aanbod overstijgt, kunnen er tekorten ontstaan en stijgen de prijzen. Veel beleggers vreesden dat deze tekorten en stijgende prijzen het prille herstel zouden laten ontsporen en dat de beurzen hierdoor zouden kelderen. Maar zoals het rendement van 2021 aantoont, was dit niet het geval. En hoe kwam dat? Door een tijdloze les die beleggers (en de krantenkoppen) vaak vergeten: markten passen zich aan en weerspiegelen de toekomstige verwachtingen van beleggers. De stijgende beurskoersen in 2021 waren wellicht een signaal van de normalisering van de tekorten en prijzen in de nabije toekomst.
Logischerwijs zetten hogere prijzen bedrijven aan om meer te produceren. Nadat bijvoorbeeld de Amerikaanse houtprijzen in mei 2021 een record bereikten, begonnen de houtzagerijen meer hout te produceren, en in de zomer daalden de prijzen vervolgens met 72,8%.ii Of neem Europa, waar zich een energiecrisis voordeed als gevolg van de torenhoge gasprijzen en de ongebruikelijk kalme wind waardoor er in grote delen van Europa minder windenergie kon worden opgewekt. De markten pasten zich aan en zochten naar alternatieven. Naarmate China de steenkoolproductie opvoerde, kelderden de wereldwijde steenkoolprijzen. Hierdoor steeg de elektriciteitsopwekking op basis van steenkool tot 15% van de Europese elektriciteitsproductie, ten opzichte van minder dan 10% in het eerste kwartaal van 2021, waardoor de Europese afhankelijkheid van Russisch aardgas verminderde.iii
Dit wil niet zeggen dat aanbodtekorten en stijgende prijzen nooit een bedreiging kunnen vormen voor economieën of markten. Ze kunnen zeker een negatieve impact hebben, vooral op de economieën, bedrijven en consumenten die hiervan de onmiddellijke gevolgen voelen. Maar aangezien de markten zo wendbaar en flexibel zijn, is er echt een onvoorziene negatieve klap van jewelste nodig die biljoenen dollars aan wereldwijde economische groei in rook laat opgaan om een einde te maken aan een wereldwijde expansie en bullmarkt.
Discipline blijft het sleutelwoord voor langetermijnbeleggers
Wie alleen focust op de krantenkoppen, zou kunnen denken dat 2021 een bijzonder chaotisch jaar was voor de markten. Het wereldwijde rendement had weliswaar dubbele cijfers, maar het was zeker niet makkelijk om belegd te blijven met al die angstaanjagende krantenkoppen. Beleggen op lange termijn is echter zelden gemakkelijk, en Fisher Investments Nederland denkt dat geduld en discipline essentieel zijn om te kunnen profiteren van de traditioneel hoge gemiddelde rendementen op aandelen.
In plaats van de markt te proberen te timen als reactie op de nieuwste angst, dienen langetermijnbeleggers vooral te focussen op hun tijd in de markt ("not about timing the market, but time in the market"). De moed hebben om te focussen op uw langetermijndoelstellingen en gedisciplineerd blijven ondanks angst en volatiliteit kan cruciaal zijn om op koers te blijven en uw beleggingsdoelen te verwezenlijken.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland
Lees hier alle Beleggingsideeën van Fisher Investments Nederland
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten. Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg (onder het nummer: B228486) die ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“Fisher Investments Europe”). Fisher Investments Europe is gereguleerd door de CSSF. Het geregistreerde adres van Fisher Investments Europe is: K2 Building, Troisième étage, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg.
Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen. Meer specifiek zal de voorbereiding van rapporten met betrekking tot de geschiktheid van de beleggingen gedeeltelijk uitgevoerd worden door Fisher Investments Europe Limited, handelend onder de naam Fisher Investments UK ("Fisher Investments UK"), en zal de dagelijkse besluitvorming over de portefeuillestrategie uitgevoerd worden door Fisher Asset Management, LLC, handelend onder de naam Fisher Investments ("Fisher Investments"). Portefeuillehandelingen kunnen worden verricht door Fisher Investments Europe, Fisher Investments UK of andere gelieerde ondernemingen. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
__________________________________________
i Bron: Refinitiv Eikon, per 17/12/2021. Wereldwijde opbrengsten van SPAC's, inclusief overinschrijvingen op deze markt, in USD, maandelijks, september 1980-december 2021.
ii Bron: FactSet, per 23/11/2021. Houtprijs per board foot, 07/05/2021–19/08/2021.
iii "Big Winners From Natural-Gas Crunch: Coal Power Plants in Europe", Joe Wallace, The Wall Street Journal, 17/11/2021.